Kolorowo, zdrowo i sportowo
Pod takim hasłem kryje się innowacja pedagogiczna, którą od 2019 roku realizuje Przedszkole nr 2, wchodzące w skład Zespołu Przedszkoli nr 1. Jej autorkami są Marzena Ciechomska i Katarzyna Kowalska, a cel to sprawienie, by niejadki stały się poszukiwaczami nowych smaków, ale też uczenie dzieci zdrowego odżywiania.
– Punktem wyjścia do opracowania innowacji stały się wnioski uzyskane z obserwacji wychowanków w trakcie spożywania posiłków w przedszkolu. Zdecydowana większość zna zaledwie dwa smaki: słodki i słony. Dzieci z natury są bardzo ostrożne w smakowaniu i najchętniej jedzą monotematycznie, omijając nieznane im potrawy. Kiedy na talerzu pojawi się coś, czego wcześniej nie próbowały, natychmiast stwierdzają, że nie będą tego jadły. Tymczasem właściwe ukierunkowanie ze strony nauczyciela i niestandardowe przedstawienie nowej potrawy może zdziałać cuda. Na przykład wymyślenie ciekawej kompozycji warzywnej, nakłoni małego niejadka do spróbowania warzyw, które do tej pory dziecko negowało – wyjaśnia Marzena Ciechomska.
Przedszkolna innowacja, mająca na celu również kształtowanie prawidłowych postaw prozdrowotnych najmłodszych oraz poszerzenie ich wiedzy z zakresu zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania, higieny i aktywnego wypoczynku, realizowana jest na wiele sposobów. Dzieci biorą udział w zajęciach i zabawach edukacyjnych (poznają, między innymi, piramidę żywieniową, zasady kulturalnego zachowywania się podczas spożywania posiłków), spotkaniach z ciekawymi ludźmi (na przykład z dietetykiem) i wycieczkach (na przykład do restauracji), chodzą na spacery. Raz w miesiącu samodzielnie komponują śniadania korzystając ze szwedzkiego stołu, a ponadto w danym dniu obowiązuje wyznaczony wcześniej kolor.
– Przedszkolaki uwielbiają przygotowywać posiłki. Wiadomo – samodzielnie przyszykowane smakuje lepiej – mówi M. Ciechomska. Dodaje: – W czasie zawieszenia zajęć stacjonarnych maluchy wspólnie z rodzicami lub dla nich przyrządzały zdrowe śniadanie oraz podwieczorek, oczywiście zgodnie z poznanymi wcześniej zasadami. Dorośli również bardzo chętnie włączają się w nasze działania, pomagając, między innymi, przy organizowaniu zdrowych urodzin naszych podopiecznych, prezentacji zawodów, konkursie wiedzy o zdrowym odżywianiu. Przygotowali też przedstawienie „Witaminki dla księżniczki Marcelinki”.
Działania prozdrowotne wspierane są poprzez aktywność ruchową, która jest podstawowym czynnikiem stymulującym rozwój dziecka, utrzymującym wewnętrzną równowagę jego organizmu, hartującym oraz kształtującym postawę ciała. Organizowane były zawody sportowe, odbyły się też zajęcia zumby na świeżym powietrzu prowadzone przez rodziców.
– Innowacja jest kierowana do wszystkich dzieci w przedszkolu oraz pośrednio do rodziców, od których dostajemy informacje zwrotne, że widzą różnice, szczególnie jeśli chodzi o spożywanie przez ich pociechy warzyw. Realizują ją wszyscy nauczyciele, dostosowując do grup wiekowych i możliwości dzieci. O świeżość i wysoką jakość produktów oraz potraw w placówce dbają panie kucharki. Posiłki gotują w przedszkolnej kuchni pod kierunkiem pani referent – autorki jadłospisów dla naszych milusińskich – mówi Marzena Ciechomska.
Poniżej znajdziecie Państwo bezpośredni link do powyższego artykułu a do "śledzenia" realizacji powyższej innowacji w naszym przedszkolu zachęczamy do odwiedzenia naszej strony internetowej.